Eigenaarschap wat is het?
en hoe beïnvloed ik team eigenaarschap?
Bedenk het zelf, neem eigenaarschap! Een veel gehoorde kreet van wanhoop in organisaties. Wat kun jij als teamleider hieraan doen?
Elk team kent een oorsprong van haar bestaan en het kan best zijn dat deze in de loop der tijd is gewijzigd. Dit is het bestaansrecht, bedoeling en opdracht van het team. Dit bepaalt de prioriteit van het individueel teamlid in actie en leren. Hier moeten alle handelingen van jouw collega’s en beschikbare tijd en geld van de organisatie aan verbonden zijn. Maar zie je dit terug in het gedrag en resultaat van jouw collega?
Is onderstaande herkenbaar?
Dan is jouw taak als teamlead hier iets aan te doen.
Dit is een kans, laat het niet voorbij gaan!
De kern van psychologisch eigenaarschap zit diep in een individu. Het beantwoord bijvoorbeeld de vraag ‘Voel ik dat dit van mij is?’ en niet ‘waarom wil ik erbij horen?’. Dit laatste gaat over affectieve betrokkenheid en dat is echt iets anders als psychologisch eigenaarschap.
Om eigenaarschap te voelen moet iets betekenis voor mij hebben en ik moet invloed hebben op keuzes die het gewenste effect realiseren. Iemand moet dan ook het gedrag laten zien dat behoort bij de intentie (om de bedoeling na te streven).
Werkgerelateerd gaat het in de kern dan om het beantwoorden van drie primaire vragen:
1) hoeveel controle heb ik over mijn werk? (Furby)
2) wat is de mate van bekendheid met mijn werk? (Pierce ea)
3) in welke mate investeer ik in het werk? (Rochberg-Halton)
Als ik dus niet weet of onvoldoende begrijp wat de missie van de organisatie is en wat we als afdeling en team in essentie moeten doen om de missie van de organisatie te verwezenlijken, is het moeilijk keuzes te maken en oprecht goede vragen te stellen over hetgeen we aan het doen zijn. Veelal ontstaat er veel extra werk en tijdsbesteding die heel belangrijk wordt gevonden, maar in essentie niet bijdraagt tot de kern van de opdracht.
In tijden van crisis zie je regelmatig dat we ons weer weten te focussen op waarom we op deze wereld zijn en wordt alle ‘bullshit en opsmuk’ erom heen even niet meer zo belangrijk. Dan weet ik weer waarom ik dit werk heb gekozen? Voel ik er weer iets bij? Kan ik keuzes maken die daar direct impact op hebben en voel ik mij verantwoordelijk voor het succes hiervan en doe ik er alles aan om dit nog beter te kunnen gaan doen!
En dan hebben we het precies over de drie primaire vragen die hierboven staan beschreven.
Vragen die ook in tijden dat het niet crisis is, aandacht nodig hebben!
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat naarmate het aantal mensen in een team groeit, mensen zich steeds minder verantwoordelijk voelen voor hun persoonlijke bijdrage aan het behalen van het groepsdoel en daarmee het bestaansrecht van het team bewust en onbewust gaan ondermijnen. Met als extra gevolg dat je veelal meer mensen nodig hebt om dezelfde hoeveelheid werk te kunnen doen! Bovendien gaan mensen met minder plezier en minder zelfwaardering aan het werk en zal de mate van werkdruk gevoelsmatig toenemen. Het resultaat is dat mensen zich achter anderen gaan verschuilen (sociaal luieren) en steeds verder van hun werk en werkomgeving vervreemden. Het werk is dan niet meer betekenisvol. Een logisch gevolg is dat de bedrijfskosten hoger zullen zijn en de effectiviteit lager.
Je hebt te maken met een groep mensen. Een groep mensen met verschillende belangen en achtergrond. Het gevoel en de gedachte over iets of iemand, noemen we hier de onderstroom. Mensen zijn net als dieren bang er niet meer bij te horen. Als een aap buiten de groep valt overleeft het in de natuur niet. Dus ik wil niet anders zijn, niet alleen staan in een mening en niet uit de groep verbannen worden. Ik houd mijn mond.
Bovendien heb je bijvoorbeeld ook nog verschil in hiërarchie, denkers en doeners en hoe een andere individu in de groep hiermee omgaat. Dit maakt waarom het mis gaat nog complexer.
Met de juiste aandacht en stappen kan elk team groeien in ‘Team-eigenaarschap’ en haar bijdrage aan het hogere doel van de organisatie.
Weten hoe 8+ jou daarbij kan helpen? Zie hieronder het aanbod.
Of anders gezegd: wat is het bestaansrecht van jouw team?
Het team eigenaarschap management proces wordt begeleid met het Team-Eigenaarschap-Management model (TEM, zie model).
Samen gaan we dan ook zeker bezig met vragen als:
Is het eerst hogere doel echt bekend? Welke prestatie verwachtingen heeft de opdrachtgever en jouw andere klant? Wie mag wat doen? Hoe willen we met elkaar omgaan om de prestaties te realiseren? Gunnen wij elkaar te leren in de actie? Hoe goed zijn we in het uitvoeren van ideeën en plannen?
Ongoing business en groei gaan hier hand in hand.
We beginnen met een kennismaking bij jou op kantoor of via zoom. Wat is jouw reden om een afspraak over eigenaarschap te maken? Welke vragen heb jij? Wat zou je willen bereiken? Aan de hand van ons gesprek ontvang jij een voorstel hoe we jou kunnen helpen.
Wellicht kun jij al door middel van een masterclass jouw doel bereiken. In de masterclass wisselen we theorie en jouw praktijk met elkaar af. We gaan het bijvoorbeeld hebben over wat eigenaarschap is, hoe dit wel of niet tot stand komt, wat de impact van vragen stellen hierop is, hoe je met elkaar team-eigenaarschap kunt beïnvloeden en hoe de route van initiatief naar team-eigenaarschap eruit ziet.
Wil je na de masterclass hulp bij de realisatie van team-eigenaarschap, dan kan dat met het vervolgprogramma.
Hier verbinden we de prestatie die jullie als team moeten halen met het tot stand brengen van de de meest optimale omgeving van gedrag, actie en leren om de kans op team succes te maximaliseren.
Neem vrijblijvend contact op
“Dialoog brengt mensen voorbij de impasse van conflict en argument en zorgt voor de vorming van nieuwe inzichten.”
Dr. Bohm